The Ordinary Salicylic Acid 2% Solution

08.03.2018 08:00


Kyselina salicylová je beta hydroxy kyselina - BHA, v zásade jediná BHA, ktorá sa používa v kozmetike, aj keď môže rôzne formy. Okrem exfoliačného efektu, má protizápalové a antibakteriálne účinky, preto ju veľmi často nájdete v produktoch na aknóznu pleť, respektíve v takých tých hojivých gélikoch a cielenej starostlivosti na akné a vyrážky. Z kyseliny salicylovej sa tiež vyrába napríklad aspirín, acylpyrín a anopyrín, z tohto dôvodu nie je úplne vhodné ju používať v tehotenstve.


V čom sa kyselina salicylová, teda BHA, výrazne odlišujú od AHA kyselín, je že sú rozpustné v olejoch, na rozdiel od AHA, ktoré sú rozpustné vo vode. Vďaka tomu, dokážu BHA preniknúť hlbšie do upchatých pórov a uvoľniť ich. Tiež je preto kyselina salycilová vhodnejšia pre mastnú a zmiešanú pleť. Kyselina salicylová funguje vlastne tak, že rozpúšťa keratín a preto je celkom učinná napríklad aj pri keratosis pilaris, teda krupicy, takých tie bielych hrbolčekoch na pokožke, ktorá môže byť aj inde ako na tvári. Takisto pomáha na upchaté póry, čierne bodky, zväčšené póry a pomáha regulovať tvorbu kožného mazu.

Konkrétna toto sérum od The Ordinary má maximálne možnú voľnopredajnú koncetráciu, teda bez receptu, bez lekára viac ako 2% nedostanete. Ja ju používam len ako cielenú starostlivosť na vyrážky, vzhľadom na môj typ pleti. Keďže ju mám suchú, tak ju kyselina salicylová v tejto forme a koncetrácii u mňa ešte viac vysušuje. Čo sa týka účinnosť na niektoré vyrážky u mňa funguje excelentne a niektoré nie, záleží od typu. Ak sú to také tie potvory, čo sú len pod povrchom, tak pri tých pomôže trochu, ale nie je až taká efektívna. Pri takých bežných upchatých póroch a povrchových vyrážkach pomáha veľmi dobre.

Na stránke Ordinary nájdete aj veľa negatívnych recenzií, že po použití mali ľudia príliš vysušenú pleť alebo sa im dokonca spravil ekzém. Stalo sa to aj mne, že som nezareagovala najlepšie, hlavne, ak som jej použila priveľa, alebo som ju používala pričasto. Ale závisí to veľmi od typu a stavu pleti, sú ľudia, ktorý na ňu nedajú dopustiť, pretože u nich funguje perfektne. Jediný spôsob ako to zistíte je, že ju vyskúšate, ale určite by som začala veľmi opatrne a necapla by som si ju hneď na celú tvár a nezabúdala tiež na hydratáciu. Ako som už písala vyššie vhodnejšia je skôr mastnejšiu pleť, takže ak máte skôr suchú a citlivú pleť, naozaj treba skúšať opatrne.

Konzistencia tohto séra je taký ľahkých gélik, ale má jednu zvláštnosť, pri nanášaní, ak príliš šúchate, tak trochu pení, potom to prestane a pekne sa to vpije. Mne sa osvedčilo ho nanášať skôr vklepkávaním a veľmi jemným rozotieraním na naozaj suchú pleť, vtedy to nerobí. Ale ak vám to robí, je to v poriadku, nie je to závada. Takisto to robí skôr vtedy, ak ho nanášate priveľa a predchádzajúci produkt sa ešte nevsiakol. Používať ju môžete ráno aj večer, buď na celú tvár, ale tu teda opatrne a skôr menej, alebo len na konkrétne miesta, kde to potrebujete, vyrážky alebo čierne bodky na nose. Ideálne je nanášať ju ako úplne prvú vrstvu na čistú pleť, alebo na nejaké veľmi ľahké napríklad hydratačné sérum, určite však pred olejmi a krémami.

Salicylic Acid od Ordinary má svoje rezervy, ale keďže na rozdiel od iných podobných produktov je naozaj lacná, 15 ml stojí 4,9 Eur a 30 ml 5,30 Eur, v najvyššej dostupne koncentrácii, tak sa naozaj oplatí vyskúšať. Okrem akné a vyrážok na tvári vám môže pomôcť aj s podobnými neduhmi inde na tele, najčastejšie to býva napríklad chrbát, kde sa nám tvorí akné, alebo teda s keratoris pilaris. Ak vás niečo také trápi, za tú cenu to naozaj stojí za vyskúšanie. Kúpite priamo na theordinary.com, alebo napríklad aj na BeautyBay.com.

Viac o kyselinách v tomto videu



#plet #serum #chemicky-peeling #bha #The-Ordinary

Môže vás zaujať

Môj obchod

Nakupovanie

YOUTUBE

@katka

KONTAKT

zrkadielko.sk@gmail.com