Netoxické laky na nechty

08.11.2018 08:00


Určite ste aj vy niekedy, ako dieťa alebo teeneger, počuli od dospelých, že keď si budete lakovať nechty, tak vám prestanú rásť, alebo vypadajú, jednoducho vás strašili, aby ste si nechty nechceli lakovať. Ale povedzte to 12 ročnému dievčatu, čo vyrastá v 90tych rokoch a najviac cool je nalakovať si nechty na čierno alebo nebesky modro, to som akože ja, no jasné, že to išlo jedným uchom dnu a druhým von a bolo mi to úplne jedno, lebo čierne nechty sú dôležitejšie a prišlo mi to ako uletené strašenie, lebo som nepoznala žiadnu dospelú ženu, ktorá si nechty lakovala a prišla o ne. A doteraz som takú nestretla, bolo to proste bububu, lebo sa nepatrí, aby si dievčatá lakovali nechty, teda aspoň vtedy sa to nepatrilo, dnes je to už asi lepšie.



Takže ja som si vždy nechty veselo lakovala a nič sa mi nestalo, ale začiatkom tohto roka mi tak nejak docvaklo, že laky na nechty asi nie sú veľmi zdravá záležitosť, že čo je v tom je za látky, keď to z tých nechtov neodpadne a na to, aby ste to dostali dole, potrebujete niečo super smradľavé, čo dá celkom dosť zabrať koži aj nechtom na rukách. Neviem presne, čím to bolo, asi sa zišlo viac faktorov, natrafila som na nejaké články, natrafila som na nové netoxické značky lakov na nechty, ktoré vyzerali super a čoraz viac sa zamýšľam nad tým, čo v kozmetike je a ako to funguje. A poznáte to, čím viac sa zamýšľate, tým viac to začne byť zložité a tým viac si veci uvedomujete a nachádzate problémy.



A tak nejak som došla k tomu, že bežné laky na nechty už používať nechcem, nie preto, že by mi ubližovali nejak videteľne, moje nechty sú totiž asi nezničiteľné a možno by som na ne mala dostať aj zbrojný pas. Mám ich totiž super tvrdé a ostré, preto si ich ani nikdy nenechávam dlhé, pretože nielenže ľahko do krvi poškrabem seba úplne jemným dotykom, ale aj hocikoho iného, manžela, predavačku, ktorá mi vydáva peniaze, úplne cudzieho človeka v metre, s ktorým zdielam tyč… Niekedy sa aj čudujem, že ma pustia s dlhšími nechtami na palubu lietadla, ale o tom som nechcela... Nikdy som nemala problém s tým, že by mi nechty zle rástli, lak ich ničil, lámali sa, alebo niečo podobné, proste to strašenie z úvodu sa ukázalo ako totálne nepravdivé, ale niekedy na prelome januára a februára som si povedala, že to čo je v bežných lakoch na nechty na sebe nechcem a prestala som si lakovať nechty úplne.



Ani nie tak preto, že si myslím, že sa to cez nechty dostane do môjho tela, aj keď pri dlhodobom používaní je asi aj to možné, ale skôr preto, že som si istá, že pri varení odpadnú mikroskopické kúsky do jedla a takisto preto, že x-krát za deň chytím jedlo a občas si aj oblížem prsty, jednoducho nejak sa to do mňa určite dostane a nielen do mňa. Takže som si povedala, že si musím dávať viac pozor a začala som hľadať netoxické laky na nechty.



Popravde slovo netoxické sa mi veľmi nepáči, lebo tiež 100% neviem, ako tieto netoxické laky fungujú a je to tak trochu aj marketing a strašenie, čo sa mi tiež nepáči, niečo ako prírodná kozmetika verzus chémia. Čo však viem je, že v bežných lakoch sú látky, o ktorých je dokázané, že nám veľmi neprospievajú, ako napríklad Trifenyl fosfát, alebo tiež v skratke TPHP, dibutylftalát, alebo v skratke DBP, toulén, látka, z ktorej sa normálne fajn zfetíte, formaldehyd, gáfor, formaldehydová živica, xylén....

Načo teda riskovať, keď sa týmto látkam viete vyhnúť, pretože existujú alternatívy bez týchto látok a zároveň je to aj bez kompromisov, lebo dnes už nájdete takéto laky, ktoré vydržia, vyzerajú super, sú nádherne lesklé, majú na výber množstvo krásnych odtieňov a cenovo sú porovnateľné, len v nich nie sú škodlivé látky. A keďže sa tým zaoberám už pár mesiacov, tak mám celkom dlhý zoznam takýchto lakov na nechty, ktoré chcem vyskúšať, niektoré som už vyskúšala.



To, čo vlastne hľadáte sú laky na nechty, ktoré sú označené ako číslo-free, v drogériách sú už takmer všetky 3-free, aj keď nájdu sa aj výnimky a je to asi aj tým, že v prípade niektorých látok zakročila EÚ ale čím viac free tým lepšie podľa mňa, takže ja pozerám aspoň 7-free, ale nájdete aj 9-free a 14-free. Pri takýchto lakoch dostanete to isté, ako pri iných, čo sa týka farieb, výdrže a lesku, len sú teda bezpečnejšie. Čo sa týka tej výdrže, veľmi záleží, či použijete základný a vrchný lak, to platí pre netoxické aj toxické laky a tiež od toho, čo robíte. Mne tie netoxické laky, čo som zatiaľ vyskúšala vydržia ako bežné laky, ale napríklad Chanel sa oplieska hneď, ale že okamžite, tým sú Chanel laky známe. Inak mi vydržia tri až päť dní v závislosti od toho, čo robím, teda ako veľa úpratujem a máčam ruky vo vode, načo má veľký vplyv umývanie vlasov. Tu chcem len upozroniť, že ja veľa neumývam riad, väčšina ide do umývačky a všetky ostatné upratovacie a čistiace práce robím v rukaviciach, lebo mám sklon k ekzémom, takže ak máte denne namočené veľa ruky vo vode, je možné, že vám tie laky vydržia menej.



Celý tento článok vznikol vlastne z toho, že dnes som si povedala, že si spravím poriadok v tom, čo už mám doma a pretriedim to, lebo za niekoľko rokov sa mi nahromadilo celkom veľa lakov na nechty, konkrétne plná krabica. Tri kúsky som si nechala zo sentimentálnych dôvodov. Dva Chanel laky, lebo jeden som si kúpila z prvej výplaty a druhý som mala na svadbe, plus sú 5-free, takže to nie je až také zlé. A tretí Givenchy, lebo tento odtieň milujem, je to už moje druhé balenie, ale netuším na koľko sú ich laky free. Ale preč dám všetky Essie laky a nazbieralo sa mi ich teda dosť, aj keď sú super, majú nádherné odtiene a sú 3-free, čiže to s nimi nie je až také zlé, len viem, že sú aj bezpečnejšie laky, ktoré ma momentálne bavia viac, takže, bey bey Essie, bola to zábava.



Určite idú preč všetky Sally Hansen, lebo tie teda nie sú free, mám celkom veľa tých gél lakov, ktoré majú super výdrž, ale už sa mi to nechce riskovať. Potom je tam nejaký L'Oréal, OPI a Dermacol, to sú tie 5 day stay, ktoré fakt super držia, ale mám podozrenie, že je v nich niečo, čo v laku na nechty nechcem.



Ostane mi Korres, čo ma inak celkom prekvapilo, že mám takéto niečo doma, teda nikdy mi nedocvaklo, že sú 10-free, aj keď ich používam roky. Teraz pozerám, že im trochu zmenili obal, ale teda toto sú fajn netoxické laky, ktoré kúpite bezproblémov aj na Slovensku.

No a potom tie, ktoré som kúpila v netoxickom ošiali za posledné mesiace Kure Bazaar, úžasná francúzska značka a Kia Charlotta, čo je nemecká vegánska značka a s obidvomi som veľmi spokojná. Najzaujímavejšie na prepnutí na takýto typ lakov na nechty je, že neuveriteľne rýchlo schnú, ja som s tým vždy mala problém, ale zatiaľ všetky, čo som vyskúšala zaschli veľmi rýchlo a myslím, že toto je všeobecné pravidlo pri takýchto typoch lakov na nechty, čo je úplne super.

Aj keď som s nimi spokojná, chcem skúšať ďalšie, lebo som zvedavá, čo ešte nájdem vo svete netoxických lakov na nechty, takže tu je zoznam značiek, ktoré mám zatiaľ na zozname aj s linkami na obchody, kde sa dajú kúpiť. Niektoré, ktoré sa mi pozdávajú, tam nie sú, lebo sa nedajú zohnať v EÚ a ešte s lakmi na nechty je aj trochu problém, pretože ich nemôžu posielať letecky, preto vám možno z niektorých obchodov nepôjdu dať poslať, ale keď trochu pogooglite možno ich nádejte aj inde. Ak máte nejaké tipy na obchody, alebo značky, určite sa podeľte a napíšte do komentárov. Tento zoznam nie je nemenný a budem ho priebežne aktualizovať a tiež pridávať recenzie na tie značky, ktoré vyskúšam.

Kure Bazaar je francúzska značka, 10-free, majú na výber neuveriteľné odtiene, ja milujem Tea Rose a Or Rose. Laky sú na 85% prírodné, nejak to súvisí so zemiakovým škrobom, kukuricou a bambusom a vďaka tomuto zloženiu sú ich laky neskutočne lesklé. Majú aj bázu a top coaty, takisto odlakovače. Kúpite ich buď priamo od nich na Kure Bazaar, alebo na niche-beauty.com, určite je množstvo ďalších obchodov, ja viem o týchto.

Kia Charlotta je nemecká vegánska značka, 14-free, majú bázu aj top coat a pripravujú odlakovač. Sú to maličké chutné balenia, na výber sú skvelé odtiene, časť majú na stálo a dvakrát do roka majú špeciale sezónne limitky. Majú aj výhodné sety, kde máte bázu, vrchný lak a jeden farebný, alebo sety troch farebných. Kúpite priamo od nich Kia Charlotta alebo na množstve nemeckých obchodov, keďže je to nemecká značka, napríklad na najoba.de. Inak na stránke majú odtiene perfektne nafotené na nechtoch, takže presne viete, čo kupujete.

Korres je grécka značka prírodnej kozmetiky, ich laky na nechty sú 10-free a teraz ako preformulovali sú s gélovým efektom, takže by mali vydržať dlho, na výber je 18 odtieňov, báza a vrchný lak, kúpite priamo na Korres , alebo napríklad na profimed.eu, mali by ich mať aj v predajniach.

Priti NYC mám vyhliadnuté už veľmi dlho, ale trochu horšie sa zháňajú, je to americká značka a majú na výber neskutočné množstvo krásnych odtieňov, mavajú aj sezónne kolekcie, sú 8-free, cruelty free a vegánske. Majú bázy, vrchný lak aj odlakovače. Kúpite napríklad tu ja ich mám vyhladnuté na amazon.de.

Nailberry je britská značka, laky sú 12-free, vegánske a cruelty free. Tieto laky na nechty sú priedušné a mali by prepúšťať aj vodu, na výber majú krásne odtiene a celkom slušný výber. Tu je trochu problém s doručením, majú ich na viacerých obchodoch, ale takmer zo žiadneho nedoručujú na Slovensko, našla som ich len v jednom francúzskom obchode - greenbeautybites.com, ale neskúšala som ich objednať.

100percent pure sú 10-free a cruelty free, tiež sa nedajú veľmi zohnať u nás, aj keď túto značku kúpite, len nie laky na nechty. Výber odtieňov nie je veľmi široký, niektoré ma však veľmi zaujali, napríklad nebesky modré. Majú aj flitrové laky, a tiež bázy a vrchný lak.

Sante sú 3-free, možno aj viac, ale nemajú to dobre napísané na stránke. Majú jeden lak, ktorý je báza aj vrchný lak v jednom a potom 12 odtieňov, čo je celkom obmedzený výber. Je to s nimi trochu záhadné, lebo som nenašla poriadne jeden obchod, kde ich mali viac ako jeden odtieň a na ich stránke to vyzerá, že možno ich už aj prestanú robiť. Majú aj odlakovač, ktorý je síce organický, ale obsahuje alkohol, ale teda aj toto je možnosť.

Simth&Cult sú 8-free, ale hlavne dizajnovo zo všetkých týchto značiek najkrajšie, proste wau, plus výber krásnych a unikátnych odtieňov, majú aj bázu a vrchný lak. Zase je tu problém s doručovaním, ale vyzerá to, že z net-a-porter sa dajú objednať.

OZN je nemecká vegánska značka, 7-free, na výber majú neuveriteľne veľa odtieňov, bázy a tiež vrchné laky, vrátane matného a UV, ktorý ale obsahuje gáfor, takže ten je trochu toxický a aj odlakovače. Objednať sa dajú priamo od nich alebo z tohto nemeckého obchodu najoba.de.

Organic Glam je značka, ktorá robí aj kozmetiku a make-up a majú aj laky na nechty, sú 3-free, možno aj viac, ale nemajú to dobre napísané na stránke, majú bázu aj vrchný lak a potom niečo, čo sa volá brush it away, vďaka čomu vraj veľmi ľahko opravíte chyby a myslím, že toto fakt potrebujem. Zase je to veľmi komplikované s dostupnosťou, ale majú ich na týchto nemeckých obchodoch greenglam.de a najoba.de.

AILA je americká značka s obvyklou story zakladateľa o momente prebudenia, ale teda laky sú 11-free, teda podľa toho ako sa na to pozeráte, na stránke majú, že sú vlastne aj 15-free, 17-free a 25-free, hmm,no ono je toto číslovanie do istej miery len marketing, ale niečo to predsa len hovorí. AILA laky by mali byť super odolné a dlhotvácne, cruelty free a vegánske. Výber odtieňov nie je najväčší, ale sú zaujímavé, majú bázu, a tri vrchné laky, bežný, matný a super lesklý, takisto majú aj odlakovač. Kúpite ich napríklad na licirna.cz.

Sienna Byron Bay je austrálska značka a laky sú 7-free, cruelty free a vegánske. Na výber majú úžasnú škálu farieb, ktorú majú aj skvele nafotenú na stránke, tiež bázu, vrchný lak aj odlakovač. Kúpite napríklad na biosophy.cz.

Zoya je americká značka a sú to 10-free laky, na výber je neskutočné množstvo farieb a všetko, čo k tomu patrí, báza, vrchný lak, odlakovač. Nájdete ich v rôznych obchodoch, žiadny sa mi nepáčil natoľko, aby som vám ho tu odporúčala, ale možností je viacero a nikde nemajú kompletný sortiment, takže to možno budete musieť vyskladať z viacerých obchodov.

ella+mila je americká značka, 7-free, úžasný výber farieb, aj keď teda u nás je ten výber obmedzenejší a samozrejme všetko, čo potrebujete, báza, niekoľko typov vrchných lakov a tiež odľakovače. Kúpite na copcek.sk.

Orly majú 12-free aj 13-free laky, je to francúzska značka, ktorá sa hodne používa v salónoch, ale tie gélové laky nie sú Free, na to, aby vám lak tak držal, tam musí byť niečo z tých látok, ktoré inak v free lakoch nebývaj. Na výber je naozaj široká škála farieb a samozrejme, vďaka tomu, že je to sálonna značka, všetko, čo by ste k manikúre mohli potrebovať. Orly kúpite napríklad aj v DM.

Zao sú 8-free a vegánske. Majú aj odlakovač, vrchný lak a zpevňujúcu bázu. Na výber je relatívne veľa farieb, ale z môjho pohľadu sú nejak čudne vybraté, možno sú len nešťastne zoradené na ich stránke. Kúpite ich napríklad na biokrasa.sk alebo bio-way.sk.

Posledná je značka, ktorú som našla práve teraz, zase nemecká, ale mala som od nich z jedného obchodu odlakovač, teda takú tú vreckovku, ktorou odlakujete všetkých 20 prstov a bola super. Treat Collection majú v Berlíne salóny a vlastnú líniu lakov na nechty, ktoré sú 5-free a tiež majú všetko, čo k tomu patrí, bázy, vrchné laky a odlakovače, plus super výber farieb, dajú sa kúpiť priamo od nich s veľmi rozumným poštovným, alebo na greenglam.de.



A nakoniec ešte, skúšam aj netoxické odlakovače, väčšina takýchto značiek má aj svoje odlakovače a väčšinou sú na báze sóje, zatiaľ som skúsila Priti NYC a je fajn. Veľmi ma láka ten Kure Bazaar, ale je nenormálne drahý, je to aj tým, že je to veľké balenie, takže možno musím napísať Ježiškovi, ale teda možností je viacero.





#make-up #lak-na-nechty #Korres #Kure-Bazaar

Môže vás zaujať

Môj obchod

Nakupovanie

YOUTUBE

@katka

KONTAKT

zrkadielko.sk@gmail.com