The Ordinary Antioxidanty

26.06.2018 08:00


Antioxidanty sú v starostlivosti o pleť nesmierne dôležité, hlavne, ak žijete v mestskom prostredí, čo väčšina z nás žije. Kozmetické značky občas rozprávajú o voľných radikáloch a antioxidantoch, ale vždy sú len v nejakej komplexnej formule, ktorá má robiť aj množstvo ďalších vecí a samozrejme nikdy vám nepovedia aké presne, že sú to tam antioxidanty a koľko ich tam je. Najlepšia je fráza tento olej/sérum/krém bohatý na antioxidanty, veď to poznáte. Ak však nechcete nič nechať na náhodu a naozaj dôkladne chrániť svoju pleť pre znečistením prostredím, tak určite odporúčam pozrieť na stránke Ordinary kategóriu Antioxidants.

V tejto kategórii majú tri produkty, samozrejme aj vitamín C je antioxidant, ale ten je taký veľký pán, že má svoju vlastnú kategóriu, v ktorej je osem produktov. Takže späť k týmto ostatným antioxidantom, jeden z nich je Alpha Lipoic Acid, s ktorým som si padla do noty hneď, pretože je neskutočne efektívny a výsledok je takmer okamžitý. Ale Alpha Lipoic Acid je trochu iný antioxidant v porovnaní s týmito dvoma, o ktorých chcem písať dnes, keďže je určený na noc a je naozaj silný.

No a tie zvyšné dva v tejto kategórii sú EUK 134 0.1% a Resveratrol 3% + Ferulic Acid 3%. Tieto sú určené na to, aby vašu pleť chránili, hlavne pred oxidačným stresom a pomáhali sa jej brániť cez deň. Na prvý pohľad môžu pôsobiť veľmi podobne, ale sú medzi nimi celkom veľké rozdiely, sú to síce všetko antioxidanty, ale každý je trochu iný.



The Ordinary EUK 134 0.1% je Eukarion-134, alebo tiež ethylbisiminomethylguaiacol manganese chloride, ešteže to nemusím vysloviť vo videu, lebo to by som nedala. EUK 134 je mimetikum superoxidu dismutázy a katalázy, ktoré tvoria mimoriadne vzácnu autoregenerujúcu molekulu, ktorá zachytáva voľné radikály superoxidov a eliminuje peroxid vodíka tým, že ho rozloží na vodu a kyslík. Znie to múdro však, ale proste je to nindža, čo ničí všetko zlé, čo útočí na vašu pleť a keď ho pritom aj náhodou zabijú tak sa oživí, lebo má nekonečne veľa životov.

Je to pomerne drahá a veľmi účinná látka, preto podľa Ordinary vraj stačí koncetrácia 0,05%, ktorá sa bežne používa, ale Ordinary je lepšie a dá vám naozaj vysokú 1% koncentráciu. Asi na trhu nenájdete žiadny produkt s takto vysokou koncetráciou, minimálne sa tým nikto nechváli, čo s najväčšou pravdepodobnosťou znamená, že toto je naozaj najvyššia dostupná konctrácia.



To, že je to autoregenerujúca molekula znamená, že je schopná vás chrániť 24 hodín denne, teda minimálne dovtedy, kým ju máte na pleti. Zneškodní voľné radikály, ale neumrie pri tom, ako ostatné antioxidanty, znova sa obnoví a môže zneškodnovať ďalej, čo je úplne super. Celé to má len jeden háčik a to, že sa nesmie používať so silnými kyselinami, teda napríklad s kyselinou askorbovou, čo je vitamín C, hlavne tie vysoko koncetrované suspenzie, ktoré má Ordinary, alebo aj s Resveratrol 3% + Ferulic Acid 3%. Takéto kyseliny EUK 134 zničia, lebo je na báze mangánu, ktorý je zásaditý a tým pádom je to akokeby ste si nič nenaniesli. Mňa osobne to dosť často zabrzdí, pretože rada používam vitamín C na deň v rôznej forme, či už sérum alebo toner a potom musí EUK 134 vynechať, takže pre mňa je to celkom veľké mínus.



Tento problém však nemá Resveratrol 3% + Ferulic Acid 3%, čo je kombinácia resveratrolu a kyseliny ferulovej. Resveratrol je fenol, najčastejší zdroj je hrozno. Tvrdí sa, že vďaka nemu Francúzi dlho žijú, lebo pijú veľa vína a že má množstvo priaznivých vplyvov na organizmus, ale nič z toho nie je potvrdené, sú to skôr len také predpoklady, ale je to účinný antioxidant, rastliny sa ním bránia chorobám a plesniam. Tento od Ordinary by mal byť z pohánkovca japonského.



No a kyselina ferulová je samozrejme tiež antioxidant, najčastejšie sa získava z ryže. Mal by to byť oveľa silnejší antioxidant ako vitamín C alebo E a často sa používa v kombinácii s týmito dvoma, pretože sa navzájom podporujú a vznika synergický efekt, plus kyselina felurová robím hlavne vitamín C stabilnejším. Okrem toho, že kyselina ferulová bojuje proti voľným radikálom, tak tiež pomáha pleť chrániť pred škodlivými účinkami slnečného žiarenia.

Aj v prípade Resveratrol 3% + Ferulic Acid 3% Ordinary tvrdí, že je to najvyššia koncentrácia na trhu, teda minimálne asi v tejto kombinácii. Resveratrol býva vraj najviac 1% a kyselina ferulová len 0,5%, takže 3% z každej je naozaj veľa. Otázka je, či je to dobre, alebo nie je. Myslím, že na to neexistujú relevantné štúdie. Každopádne Resveratrol 3% + Ferulic Acid 3% môžete kombinovať s vitamínom C, dokonca je to celkom žiaduce, keďže by mal potom vitamín C byť lepší.



Obidve tieto séra sú bez vody, oleja, silikónov a alkoholu, je to taká zvláštna tekutá konzistencia, ktorá je na pocit olejovitá, aj keď tam olej nie je. Keďže majú pleť chrániť pred vonkajšími stresormi, tak je vhodné ich používať ráno, ale je to trochu špecifické použitie. Ja som si toto úplne neuvedomila na začiatku a používala ich ako klasické sérum, to znamená, že som si celkom dosť naniesla na celú tvár a krk a vždy sa dostavila reakcia. Pleť mi zčerveňala a trochu pálila, po asi dvoch hodinách to zmizlo. Je to preto, že toto sú naozaj vysoko koncentrované látky pre našu pleť a stačí ich naozaj máličko. Keď som to pochopila a začala používať len pár kvapiek, 2 až 3 bohato stačia, tak tieto problémy zmizli. Tieto 2 až 3 kvapky môžete naniesť priamo na tvár ako samostatnú vrstvu, skôr vtláčaním ako rozotieraním, alebo si ich môžete primiešať do krému, alebo inej starostlivosti. Podstatné je, že EUK aj Fesveratrol 3% + Ferulic Acid 3% sa nánašajú po produktoch na báze vody a pred olejmi a krémami, respektíve s olejmi a krémami, ak sa rozhodnete ich primiešať.

EUK 134 je na fotkách ten hnedý olejček, aj keď to teda nie je olejček. Je trochu mastnejší ako Fesveratrol 3% + Ferulic Acid 3% a menej tekutý, taký hustejší. Nemá žiadnu výraznú vôňu a to platí aj Fesveratrol 3% + Ferulic Acid 3%, trošku cítite nejakú látku, akokeby kozmetika bez parfumácie, proste čistá kozmetika, ale musíte intezívne čuchať a sústrediť sa, takže na rozdiel od Alpha Lipoic Acid tu definitívne odpadá problém s puchom. Fesveratrol 3% + Ferulic Acid 3% je ten číri, trochu tekutejší olejček, zase bez oleja. Mám pocit, že sa ľašie nanáša na pleť, že tá konzistencia je tak nejak viac praktickejšia na nanášanie. Ale v prípade obidvoch sa mi viac osvedčilo ich skôr do pleti vtláčať, ako rozotierať a dať im nejaký čas, kým sa vpijú. Na pleti sú inak celkom príjemné, nie sú ani mastné ani ich veľmi necítite ako ďalšiu vrstvu, je to aj tým, že ich naozaj stačí pár kvapiek.

Výsledok pri týchto antioxidantoch nie je okamžitý, ale pri dlhšom používaní si všimnete, že vaša pleť je večer menej unavená, menej dehydrovaná a tak nejak krajšia. Proste to naozaj funguje a skutočne pleť pomáhajú chrániť pred oxidačným stresom a tá je potom viac v pohode, pôsobí sviežejšie a rozjasnenejšie. Okrem toho použitie antioxidantov na deň zlepšuje účinnosť vášho SPF a pomáha tak lepšie chrániť pleť. Ja si občas dám Fesveratrol 3% + Ferulic Acid 3% aj na noc, lebo kyselina felurová a retinol spolu dobre fungujú, ale potvrdiť to neviem, viac o kombinovaní účinných látok nájdete v tomto videu.

Určite má zmysel skúsiť zaradiť takéto antioxidanty na deň do svojej rutiny. Tým, že ich stačí naozaj pár kvapiek, tak vám vydržia veľmi dlho, lebo sú to štandardné 30 ml Ordinary fľaštičky, plus nestoja veľa, takže naozaj stoja za vyskúšanie. Pri výbere treba si zvážiť, či používate vitamín C, alebo teda nejaké silné kyseliny alebo nie. Kúpite napríklad na theordinary.com - EUK 134 0.1% a Resveratrol 3% + Ferulic Acid 3%, alebo tiež na BeautyBay.com - EUK 134 0.1% a Resveratrol 3% + Ferulic Acid 3%.









#plet #serum #The-Ordinary #antioxidanty

Môže vás zaujať

Môj obchod

Nakupovanie

YOUTUBE

@katka

KONTAKT

zrkadielko.sk@gmail.com