Ako sa zbaviť Keratosis Pilaris

29.05.2016 08:00


… alebo aj ako pripravujem pokožku na leto. Takto som pôvodne chcela tento článok nazvať, ale ako som písala som si uvedomila, že u mňa to znamená hlavne zbaviť Keratosis Pilaris, nazývanej aj krupica alebo husia koža. To sú také tie malé hrbolčeky, biele alebo červené, hlavne na zadnej strane ramien a stehien, u niekoho aj na tvári. Keratosis Pilaris je geneticky podmienená, takže viete komu máte ísť poďakovať. V zásade to je len estetická záležitosť, ale kto ju má vie, že môže človek celkom potrápiť, pretože pokožka naozaj nevyzerá pekne a tak sa začnete vyhýbať oblečeniu, ktoré by ju odhalovaľo. Liečba, ktorá by vyliečila Keratosis Pilaris navždy neexistuje a lekári sa tým podľa mňa ani veľmi nezaoberajú, keďže ide naozaj len o estetickú záležitosť. Ale existujú metódy a spôsoby, ako Keratosis Pilaris dostať pod kontrolu a výrazne stlmiť.


Neviem ako vy, ale ja to v zime nijak extra nepreháňam so starostlivosťou o telo. Som proste lenivá a aj tak to nemá význam, keďže v zime nosím len dlhé rukávy a keď už vyberiem sukňu, tak len s tmavými nepriehľadnými pančucháčmi. Ale keď príde jar, tak si vždy uvedomím, že ak chcem nosiť oblečenie bez rukávov - u mňa sa Keratosis Pilaris najviac prejavuje na ramenách - tak musím začať niečo robiť. Ako prvé začnem naozaj poctivo každý deň používať kefu na telo. Body brushing (článok tu) je skvelá metóda ako udržať pokožku hladkú a pevnú a zároveň dostať pod kontrolu aj celulitídu. Pomocou každodennej masáže kefou na telo sa pokožka prekrví a jemne sa odstránia mŕtve bunky. Body brushing naozaj pomáha udržať pokožku hladkú a pevnešiu. Okrem body brushingu si spravím aspoň raz za týždeň ešte aj telový peeling. Skvelý a veľmi lacný spôsob peelingu sú exfoliačné rukavice, čo je vlastne ten najlacnejší peeling na svete. Takéto rukavice vám vydržia niekoľko rokov a na skvelý peeling vám stačí bežný sprchový gél alebo mlieko. Tieto moje začínajú po troch rokoch vyzerať, že by ich bolo treba aj vymeniť pomaly, ale funkčné sú stále. Ja ich najradšej používam so svojím obľúbeným sprchový olejom z L’Occitane. Exfoliačné rukavice si so sebou ľahko zablíte aj na dovolenku. Alternatíva je samozrejme telový peeling, ale ak ho chcete používať niekoľkokrát do týždňa, čo pri Keratosis Pilaris celkom pomáha, tak to celkom lezie do peňazí.

Po dôkladnom peelingu treba pokožku aj dôkladne hydratovať. Ja okrem Keratosis Pilarisna ramenách, mám aj veľmi suchú pokožku, myslím, že to spolu aj súvisí takže, aby som sa úplne nevysušila a Keratosis Pilaris sa ešte nezhoršil, je pre mňa dôležitá hydratácia. V zásade je jedno, čo použijete, dôležité je aby to pokožku nedráždilo, napríklad silnou parfumáciou. Ja som si v poslednej dobe veľmi obľúbila telové mlieko od Dr. Hauschka Quince Hydrating Body Milk. Toto mlieko je veľmi ľahké, pomerne tekuté, ale zároveň intenzívne hydratačné. Čo sa mi na ňom páči najviac je, že takmer okamžite vsiakne a pokožka ostane jemná a vláčna. Ďalším neoceniteľným pomocníkom je pre mňa Ameliorate Skin Smoothing Body Lotion. Toto telové mlieko je špeciálne určené na pokožku s Keratosis Pilaris. Obsahuje kyselinu mliečnu, ktorá má exfoliačné účinky a zároveň pomáha pokožku hydratovať. Okrem kyseliny mliečnej Ameliorate obsahuje alantoín, ktorý podporuje hojivý proces, ureu, mandľový olej, vitamín E a ďalšie super zložky. Ameliorate mlieko je celkovo výborné pre suchú pokožku. Toto mlieko má pomerne hustú, takú lepkavú konzistenciu a vonia tak medicínsky, nie je to vyslovene nepríjemná vôňa, ale určite si ho nikto nekúpi preto, že pekne vonia. V zásade ho stačí používať na postihnuté miesta, hlavne ak sa jedná o Keratosis Pilaris. Jediný problém je cena, ktorá je celkom vysoká, ale ak ho chcete používať len nepostihnuté miesta, tak vydrží dlho, takže sa dá prekúsnuť aj tá suma. Mne osobne veľmi pomáha, nielen s Keratosis Pilaris, ale aj s mojími neuveriteľne suchými lýtkami a ešte aj s jazvami, ktoré mi ostali na chrbte po vyrážkach. Po mesiaci používania mám ramená takmer dokonale hladké a jazvičky na chrbte už takmer nie je vidno.

Keď už je moja pokožka po mesiaci intezívnej kúry celkom pekná (teraz som v tejto fáze), tak už ju treba len trochu vylepšiť. Ja osobne nie som vôbec fanúšikom opaľovania, nerobí mi vôbec dobre, ja sa len spálim, a ak sa už s veľkou námahou opálim, vidím to len na prechode opálených a neopálených miest, pre všetkým ostatných som stále biela ako krieda. V podstate som sa s tým už zmierila, ale keď som bola teenager tak mi to dosť vadilo, teraz si uvedomujem, že som proste biela a opaľovaním si zarábam iba na problém. Ale v lete predsa len chcem byť aspoň trošku opálená, a keďže sa neopaľujem, ostávajú len samoopaľovacie prípravky. Úprimne ich nemám veľmi v láske, asi je to tým, že keď som bola teenager samopaaľovacie prípravky vedeli poskytnúť tak akurát nezameniteľnú oranžovú farbu a fľakaté dlane. Ale dnes už je na trhu množstvo prípravkov aj pre bielych ľudí ako ja, ktoré poskytnú to správne prirodzene vyzerajúce opálenie, bez nepríjemné vedľajších efektov. Jedným z takýchto samoopaľovacích prípravkov je Bioderma Photoderm Autobronzant, ktorá sa veľmi ľahko nanáša, je vhodná aj pre citlivú pokožku (aj to som ja) a zanechá pleť len veľmi jemne a prirodzene opálenú. Ja tento sprej ani nepoužívam na celé telo, ale hlavne na nohy, ku ktorým akoby v mojom prípade slnko nikdy ani neprišlo.

Keď chcem vyzerať super božsky, tak sa mi celkom osvedčilo natrieť pokožku ešte trochou Nuxe Huile Prodigieuse, predtým než niekam idem. Nuxe olej pokožku zanechá dokonale lesklú a voňavú. Natriem si len to, čo ostáva vonku - nohy, ramená a ruky. A úplná čerešnička na koniec sú moje dva obľúbené laky na nechty, ktoré striedam celé leto na nohách. Givenchy Rose Taffetas - jemná púdrová ružová, vyzerá na nohách neskutočne dobre a Chanel Black Pearl, čo je niekoľko rokov stará limitka, ale stále môj naobľúbenejší lak na nohy. A leto môže prísť, aj keď nemám ani tušenia, aké bude v Berlíne. Všetko je raz prvýkrát.



#telo #Ameliorate #telove-mlieko #samoopalovak #Bioderma #DrHauschka #Keratosis-Pilaris #telovy-peeling

Môže vás zaujať

Môj obchod

Nakupovanie

YOUTUBE

@katka

KONTAKT

zrkadielko.sk@gmail.com