Pestle&Mortar Exfoliate Glycolic Acid Toner

04.06.2019 08:00


Pestle&Mortar sa utešene rozrastá a Exfoliate bol posledný prírastok pred 6 mesiacmi a ja tu mám pre vás konečne recenziu. Exfoliate je toner a ja milujem aké výstižné sú Pestle&Mortar názvy, Erase = zmaž, Recover = uzdraviť sa, Hydrate = hydratovať, Balance = dostať do rovnováhy a Exfoliate = exfoliácia, alebo chemický peeling a teda exfoliačný toner s kyselinou glykolovou.



Čo je úplne skvelé je, že Pestle&Mortar uvádza veľmi viditeľne na obale a teda aj na stránke, aká je koncentrácia kyselín v tomto produkte, čo je 6,8% a ešte aj aké je pH produktu, čo je 3,8. Toto sú informácie, ktoré bežne na produktoch nenájdete a pritom sú veľmi dôležité. Koncetrácia preto, aby ste vedeli, aká silná je tá kyselina a či je pre vás už priveľa, alebo nie a či je vhodná na každodenné používanie, lebo napríklad kyselinovú masku, ako má The Ordinary s 30% koncentráciou kyselín, si určite nebudete dávať na tvár každý deň, lebo by vám doslova odpadla, ale niečo s koncetráciou 6,8% môžete používať denne.

Čo sa týka toho pH, pleť je prirodzene kyslá a platí, že čím nižšie pH pri kyseline glykolovej, tak tým lepšia účinnosť. Ibaže to má jeden háčik, čím nižšie pH, tým väčšia šanca podráždenia. Priznám sa, že ja nezvyknem veľmi riešiť pH produktov, viem, že sú blogerky, ktoré radi blbnú s lakmusovými papierikmi, ale mne to príde zbytočné. Kupujem si značky, ktorým verím, že produkty robia tak, aby fungovali a nepotrebujem ich takýmto spôsobom kontrolovať, ale veľmi oceňujem, že Pestle&Mortar informáciu o pH uvádza pre ľudí, ktorých to zaujíma, keďže to pri kyselinách má význam.



Kľúčová ingrediencia je teda AHA kyselina a to konkrétne kyselina glykolová, ktorá je jedna z najúčinnejších AHA kyselín, vďaka svojim malým molekulám. Okrem kyseliny glykolovej, čo je už celkom dostupná látka a nájdete množstvo iných produktov s ňou, Exfoliate obsahuje ďalšie super ingrediencie. Ono totiž účinná látka nie je všetko a rozdiel medzi dobrý a priemerným produktom často robia tie ostatné látky a tie má, ako vždy Pestle&Mortar, zvládnuté na jednotku.

Na prvom mieste je samozrejme voda, druhá je kyselin aglykolová, ale za ňou nasledujú skvelé ingrediencie ako hydratačný glycerín, rozjasňujúci niacinamide, ktorý tiež pomáha s pigmentovými škvrnami, ale aj s vyrážkami a tiež reguluje tvorbu mazu. Potom je tam witch hazel, alebo po slovensky hamamel virgínsky, čo je protizápalová a antibakteriálna ingrediencia, skvelá pre problematickú pleť. Výťažok zo sedmokrásky pomáha pleť rozjasňovať. Nasledujú dve super hydratačné a upokojujúce ingrediencie, šťava z aloe vera a extrakt z uhorky. Ďalej na antioxidanty bohatý výťažok zo zeleného čaju, ktorý pomáha pleť chrániť pred voľnými radikálmi. A nakoniec extrakt z kôry vŕby, čo je tak nejak prírodná forma kyseliny salicylovej, respektíve dokáže sa premeniť na kyselinu salicylovú, ale hlavne je to upokojujúce látka. Priznám sa, že keď som si prvýkrát prečítala toto zloženie, tak som zvýskla od radosti, lebo mi úplne dávalo zmysel a na papieri vyzeralo skvele a skvelé je aj v realite. Je totiž dokonale vyvážený mix exfoliačných, upokojujúcich a hydratačných látok a tým pádom jedno z najlepších kyselinových toník, čo som vyskúšala.

Používanie je veľmi jednoduché, po vyčistení pleti nanesiete na tampón, vďaka špeciálne pumpičke a skvelému vrchnáku to zvládnete aj jednou rukou, nie že by to bolo extra dôležité, ale je to príjemný bonus. Keď ho už teda máte na tampóne, tak si ním len pretriete tvár a hotovo, pokračujete s ďalšou starostlivosťou. Naniesť môže v zásade čokoľvek, toto sérum sa dobre kombinuje, s výnimkou obvyklých nevhodných kombinácií kyseliny, ako napríklad vitamín C, viac tu. Úžasne funguje s ich retinoidovým olejom, ktorý je mojím svätým grálom. Pestle&Mortar uvádza, že sa Exfoliate má používať len večer, mala som podobné toniká, ktoré sa mohli podľa výrobcu používať dvakrát denne, ráno aj večer. Teoreticky asi môžete aj Exfoliate používať dvakrát denne, ale ja sa plne stotožňujem s používaním kyselín len raz denne a to večer, robím to tak, aj keď sa na produktoch uvádza, že sa môžu používať aj na deň a najviac mi to tak to vyhovuje.



A samozrejme nemôžem zabudnúť na vetičku o potrebe ochrany pred slnkom, keďže pri používaní kyselín sa zvyšuje citlivosť pleti na slnečné žiarenie a ak ju nebude dostatočne chrániť a extra to platí teraz v lete, môže vám používanie kyselín spôsobiť pigmentové škvrny. Viac o tom, ako správne chrániť pleť nájdete v tomto videu.

Ja som si tento toner veľmi obľúbila a už je to trochu trápne, ale mne proste Pestle&Mortar produkty sedia a toto je pre mňa zatiaľ najlepší toner s kyselinami. Je príjemný na používanie, nesmrdí mi, teda samozrejme má jemný kyselinovú puch, ale v porovnaní s Alpha-H Liquid Gold, ktoré je tiež výborné, je vlastne bez puchu. A čo je pre mňa ešte dôležitejšie je, že na rozdiel napríklad od Pixi Glow Tonic, je Exfoliate bez parfumácie. Ďalší super bonus pre mňa je, že je tak skvele namiešaný, že ma vôbec neštípe a ani raz sami nestalo, že by ma podráždil. No a nakoniec výsledok je super, pleť je rozjasnená, produkty sa lepšie vstrebávajú a tiež je to aj vrstva hydratácie.

Ak som vás ešte nanamotala, tak teraz nejaké dôvody, prečo skúsiť kyselinový toner, pokojne aj iný. Toner je skvelý typ produktu, ak chcete začať s kyselinami, keďže je v ňom pomerne nízka koncetrácia, česť výnimkám a ľahko sa používa, takže určite by som zvážila takýto typ tonera, ak chcete začať s exfoliáciou, ak by ste chceli ešte šetrnejší, lebo máte rešpekt, tak odporúčam Merumaya Gentle Exfoliating Toner.

Ďalší dôvod je, že kyseliny veľmi jemným a šetrným spôsobom odstraňujú odumreté bunky, tým, že rozpustia lepidlo, ktoré ich drží pokope a z pokožky vďaka tomu rýchlejšie odpadnú. Je to oveľa šetrnejší spôsob ako napríklad nejaký peeling s guličkami, alebo nebodaj kávový peeling, ktorým si pleť doslova zoderiete. A vďaka tomu, že ľahšie a rýchlejšie odstraňujete odumreté bunky, na povrch rýchlejšie vystupuje krajšia novšia koža, póry sú menšie, jemné vrásky vyhladené, pleť je celkovo jasnejšia a jemnejšia. Kyseliny tiež pomáhajú minimalizovať pigmentové škvrny, fľaky a jazvičky po akné. Jednoducho vďaka pravidelnému používaniu takéto produktu, môžete mať oveľa krajšiu pleť.

Výsledok s Exfoliate je pri pravidelnom používaní relatívne rýchly, keďže kyselina glykolová má celkom rýchly efekt, do dvoch týždňov by ste mali vidieť prvé zmeny. Pri pravidelnom používaní je pleť jasnejšia a jemnejšia, tón zjednotený, jemné vrásky sú vyhladené a aj póry pôsobia menšie. A ako vždy pri Pestle&Mortar produktoch, aj obal je geniálny, nesmierne elegantná čierna minimalistická matná fľaška, ale tiež aj super praktická, keďže má tú genialnu pumpičku, ktorá vám nedávkuje presné množstvo. Je trochu veľká, takže na cestovanie si skôr budete chcieť odliať, ale ak by ste sa s ňou predsa len vybrali na cesty, vrchnák drží dobre. Objem je 180 ml a Exfoliate treba spotrebovať do 12 mesiacov od otvorenia.

Exfoliate je pre mňa najlepší toner s kyselinou glykolovou, aký som vyskúšala, navyše má veľmi rozumnú cenu za dobrý objem a skvelú fľašku. Kúpite ho priamo na Pestle&Mortar, viac o doručovaní od nich tu, majú ho tam aj vo výhodnom sete s pleťovou hmlou Balance, ktorá je úžasná. Tiež ho kúpite aj na lookfantastic.com a feelunique.com. Mimochodom ja netrpezlivo čakám, či prídu s niečím novým toto leto a dúfam, že to bude SPF.








#plet #toner #PestleandMortar #aha #exfoliacia #kyselina-glykolova

Môže vás zaujať

Môj obchod

Nakupovanie

YOUTUBE

@katka

KONTAKT

zrkadielko.sk@gmail.com